XX | Hero | VI24 | News | Ilonara RZ F1

Історія - 02-01-2023

Тепличне господарство партнера на Дніпропетровщині

Тепличне господарство Максима Мироненка у Дніпровському районі Дніпропетровської області займає 1 га. В скляних теплицях вирощують огірок-корнішон Ілонара RZ F1. Про шлях у овочівництво, ситуацію в регіоні та виклики війни ми поговорили у рамках проєкту «Разом до Перемоги!».

Як Ви починали свій шлях у овочівництві? 

- Якщо чесно, то ніколи не планував працювати в сільському господарстві, хоча наш регіон досить розвинений на тепличні господарства. Коли закінчував школу випадково вступив до аграрного університету на спеціальність бухгалтерський облік. А вже на третьому курсі зрозумів, що бачу себе в овочівництві. Почав читати профільні журнали, так і натрапив на запрошення відвідати виставку теплиць в Києві. Разом з батьком завітали на виставку, ознайомились з пропозицією, а через два тижні підписали договір на купівлю скляних теплиць. 

Свій перший сезон розпочали у 2011 році і ось вже 11 років працюємо у цій галузі.

Як це – одночасно бути студентом та власником господарства?

- Важко. Мені здається, що перші п’ять років я «прожив» на комбінаті. Пам’ятаю, на п’ятому курсі університету з комбінату пішли усі спеціалісти, а мені довелося все ловити на льоту: управляти господарством, вирішувати кадрові питання, крім того, брати на себе великі ризики та одночасно поєднувати це з навчанням. 

Одного разу були на реконструкції, бо випала велика кількість снігу і частина теплиць та ангару просто «склалися». Ми тоді рік нічого не вирощували. Проходили й відсутність електроенергії по декілька днів. 

Після таких труднощів руки звісно опускались, але для мене фермерство вже частина життя, я не можу покинути цю справу.

Чи хтось Вам допомагав у веденні господарства?

- Так, на початках у нас був агроном, так як тепличний комбінат будували з «нуля». Але з 2013 року самостійно займаюсь усіма процесами: я і власник, і агроном, і інженер. 

Чому спеціалізуєтесь саме на огірках?

- Огірок - це «швидкі гроші», адже дає перший урожай вже на 55-65 день, в залежності від погодних умов. На томаті ми таких термінів не досягнемо. 

Також, ми проаналізували локальний ринок та заняли свою нішу. У нашому районі тепличники вирощують комахозапильний огірок, а ми сфокусувались на короткоплідному огірку-корнішоні. Цього року вирощували гібрид Ілонара RZ F1 і в першу, і в другу культурозміну. 

На що варто звернути увагу при виборі насіння огірка? 

- В першу чергу необхідно розуміти, чи зможете Ви «розкрити» потенціал гібриду, чи є у Вас відповідні умови в теплиці. 

Для себе обрали таку стратегію: вирощуємо певний гібрид років п’ять, не міняємо. Але придивляємося до новинок, щоб бути готовими до змін. Так, два роки у нас на випробуванні був огірок-корнішон Ілонара RZ F1, але тоді ще як номерний гібрид. В сегменті скляних теплиць наше господарство було одне з перших в Україні, хто випробовував саме цей гібрид. Вирощуємо Ілонару RZ F1 й до сьогодні, результатом дуже задоволені.

А найважливіша порада - не економити на насінні, бо це велика «лотерея», ніколи не знаєш який результат отримаєш в кінці. Саме ж насіння необхідно купувати в надійних постачальників. Я свого часу мав можливість побувати на виробництві компанії Рійк Цваан в Нідерландах, відвідав тоді й демо-поля, візит був плідним і насиченим. 

Війна та нові виклики

Яка ситуація з аграрною галуззю наразі у Дніпропетровській області?

- Тепличники, які планували працювати, – працюють. Хоча зауважив би, що великі тепличні комбінати здебільшого перейшли на вирощування томатів, оскільки огірок потребує більше енерговитрат. 

Що буде цього року – невідомо. Не знаємо й коли висівати насіння, оскільки не можемо передбачити ситуацію зі світлом.

З якими труднощами довелося зіткнутися після початку війни?

- В один момент все зупинилося. Перший тиждень був найважчим: всі риють, копають, пісок набирають - нікому продукція не потрібна. А в нас якраз перша вибірка огірка була 24 лютого. Співробітники на валізах, не розуміють що робити. Проте в певний момент ми для себе вирішили, що поки є змога – потрібно працювати, а там побачимо. 

Виникли труднощі з логістикою, так як останні чотири роки 70% продукції відправляли на Київ, а до кінця квітня такої можливості не було. З часом в області все ж таки з’явився попит на місцевий огірок, з півдня України перестали поставляти товар. Зараз продукція здебільшого залишається в Дніпропетровській області.

Які у Вас плани на майбутнє?

- Зараз такий час, що всім потрібно працювати, робити певний вклад та бути економічним тилом: сплачувати податки, створювати робочі місця. Якщо я не на фронті – то працюю в тилу, забезпечую продовольчу безпеку країни.

Дякуємо за розмову!