XX | Hero | VI24 | News | Salanova lettuce

Knowledge Sharing - 12-04-2023

Захисні заходи під час вирощування салату

Заходи захисту, під час вирощування салату, в основному зводяться до виконання і дотримання комплексу санітарно-профілактичних, агротехнічних і спеціальних заходів. У статті надаємо поради з практичного досвіду спеціалістів компанії.

Особливістю технології вирощування салату можна вважати практично повну заборону застосування хімічних засобів захисту і обмеження використання мінеральних добрив, у зв’язку з їхньою здатністю акумулювати в листках багато сполук. Виходячи з цього, заходи захисту, в основному, зводяться до виконання і дотримання комплексу санітарно-профілактичних, агротехнічних і спеціальних заходів: 


-    дотримання чергування культур; 
-    вирощування стійких сортів. На даний час в асортименті компанії «Рійк Цваан» є сорти салатів, які мають низку стійкостей до вірусів, салатної попелиці та більшості рас переноспорозу; 
-    ретельне і обов’язкове видалення бур’янів — резерваторів вірусної інфекції;
-    за наявності технічних засобів — пропарювання ґрунту в теплицях протягом 1‒2 годин за температури 100℃; 
-    знезараження інструментів, які застосовували під час догляду за рослинами; 
-    дотримання оптимальних режимів температури та вологості повітря і ґрунту протягом вегетації в теплицях. У перші 15‒20 днів після висаджування розсади для прискорення росту рослин температуру підтримують у межах 16...18℃ вдень і 12...16℃ вночі. У період формування головок її знижують вдень до 12...14℃. Відносна вологість повітря вдень у сонячну погоду має становити 70‒80%, у похмуру — 60‒70%, вночі — 60%. Вологість ґрунту не може перевищувати 65‒75% НВ. Поливати слід у міру потреби вранці в сонячну погоду. Теплиці і парники регулярно провітрювати. Запобігати перезволоженню ґрунту, яке призводить до загнивання листків салату і поширення хвороб;
-    ефективне обприскування мікроелементами посівів протягом вегетації; 
-    ні в якому разі не допускати загущення посівів; 
-    для боротьби з попелицями салату застосовують біологічні засоби. В період вегетації культури використовують препарат біологічного походження Актофіт 0,2% к.е. (комплекс природних авермектинів) (8 мл/л). Кількість обробок протягом вегетації — 1‒2. Випускають ентомофага-макролофуса з розрахунку 5 особин на 1 м2 . За появи вогнищ шкідників хижака випускають у співвідношенні 1:5‒10. Наступні два випуски проводять через кожні 10‒12 днів із розрахунку 150 тис. особин на 1 га.

Звертайтесь до представників компанії «Рійк Цваан» у вашому регіоні та використовуйте практичний досвід, набутий нами у процесі роботи.