Технологія вирощування огірка корнішона у плівкових теплицях 3

Тема №3: живлення

Огірок - це швидкоростуча рослина з активним виносом поживних речовин, тому необхідно давати збалансоване живлення протягом всього періоду вирощування. При складанні програми живлення необхідно враховувати електропровідність (ЕС) води, яка використовується для поливу рослин огірка. Чим вищий показник ЕС поливної води, тим менше корисних солей ми можемо дати рослині за один полив. Для простоти розрахунків можна використати наступну формулу:
1мСм = 1 грам добрив розчинених в 1 літрі дистильованої води

* Приклад: поливна вода має ЕС 0,5 мСм, щоб полити рослини з концентрацією 1,8 мСм, ми можемо додати 1,3 грама добрива в фізичній вазі на 1 літр води

Розрахунок добрив для поливу в теплиці, краще проводити на об’єм води (наприклад 1000 літрів або м3), ніж грам на м2 або грам на одну рослину, при внесенні добрив з крапельним зрошенням, ми даємо живильний розчин безпосередньо в кореневмісну зону, де рослині буде краще всього його засвоїти. Крім цього контролюючи об’єм води що подається ми контролюємо кількість добрив, що дуже важливо, особливо, на ранніх фазах розвитку рослин огірка в теплиці.
При розрахунку грам на 1 м2 теплиці, ми вносимо добрива в сухому вигляді і не можемо рівномірно їх розподілити по всій площі. Це також може сприяти засоленню ґрунту в теплиці.
В розміщеній нижче таблиці приведено показники оптимальних рівнів елементів живлення і концентрації поливних розчинів для огірка в залежності від фази розвитку 
рослин (мг/л).



В період інтенсивного росту і плодоношення можна використовувати наступну схему поживного розчину на 1000 літрів поливної води для огірка-корнішона:
Калійна селітра 550 грам
Магнієва селітра 400 грам
Кальцієва селітра 400грам
Монофосфат калію 150 грам
Аміачна селітра 100 грам
Всього добрив 1600 грам

Правильно приготовлений живильний розчин повинен бути прозорим, без осаду. Всі види селітри добре змішуються між собою, є лише одна умова – Монофосфат калію розчиняється окремо в теплій воді, а потім додається в заповнену на 2/3 ємність для поливу.