XX | Media | Hero | News | Rijk Zwaan Lettuce is resistant against Fusarium variant Fol 4

Новини - 28-06-2022

Сорти салату Рійк Цваан мають стійкість до нової раси Fusarium (Fol: 4)

Нова раса Fusarium є основною загрозою для салату.

Фузаріоз може пошкодити салат через кореневу систему як у захищеному, так і відкритому ґрунті, що призведе до втрати врожаю. У 2015 році в Європі було виявлено новий варіант фузаріозу в салаті – Fol: 4. У травні 2022 року Міжнародна федерація насіння офіційно запровадила узгоджений протокол випробувань для підтвердження стійкості до цієї раси. Багато існуючих сортів салату Rijk Zwaan стійкі до нового варіанту Fusarium. 

Нова раса Fusarium в Європі

Найновіший варіант фузаріозу в салаті (Fusarium oxysporum f. sp. Lactuacae) вперше був описаний Giraldi et al. у 2016 році. Відтоді фузаріозну расу 4 виявили в багатьох країнах Європи. На інших континентах світу він не зустрічається.

Стійкість салатів Рійк Цваан

«У нашій програмі селекції ми постійно працюємо над покращенням властивостей наших сортів салату, в тому числі шляхом розвитку стійкості до нових варіантів хвороб рослин. Фузаріоз є великою загрозою для виробників салату в усьому світі. Нещодавно визначений протокол випробувань підтверджує, що багато наших сортів салату стійкі до цієї нової раси фузаріозу», – прокоментував Йохан Шут, менеджер із селекції салату.

Спеціаліст по салатах компанії "Рійк Цваан Україна", Станіслав Овчарик, з радістю більш детально розповість про асортимент салатів компанії та їх стійкість.

Сталі рішення

Рійк Цваан є рішучим прихильником комплексного підходу до боротьби з хворобами рослин, щоб зменшити використання хімічних засобів захисту рослин. Хоча стійкість сортів і відіграє важливу роль у цьому, компанія також радить використовувати дозволені засоби захисту рослин та проводити гігієнічні заходи, щоб запобігти розвитку нових варіантів фузаріозу. Належні гігієнічні методи, такі як закопування рослинних залишків і швидке видалення хворих рослин, можуть допомогти обмежити поширення фузаріозу в салаті.